2020. június 7., vasárnap

Recept | KÁPOSZTÁS POGÁCSA


Sziasztok!

A karantén alatt nagyon sok receptet kipróbáltam és szerintem ez az időszak a konyhai sürgölődésről szólt számomra leginkább. Voltak édes és sós sütemények is, bár előbbi gyakrabban, ezekből láthattatok párat itt a blogon (amiket a recept címke alatt megtaláltok) is. Ha valaki követ Instagramon, akkor már láthatta ezt a szuper káposztás pogácsát a feedemben, páran rám is írtatok ezzel kapcsolatban, hogy küldjem el a receptet, ami alapján csináltam. Ezért is gondoltam, hogy egyszerűbb, ha itt is közkinccsé teszem. 
Alapjáraton nem igazán rajongok a kelt tésztáért, vagyis megeszem, meg tudom, hogy jó ez is, de ha választani kell, akkor inkább a leveles mellett döntök, főleg, ha kakascsigáról van szó. :3 Viszont Apum nagy rajongója a kelt tésztának és ezért néha napján mi is beadjuk a derekunkat Anyával, hogy legyen az, amit ő szeretne (habár Apu szeret mindent, ami desszert néven fut). Ő találta ezt a receptet is és mivel mindhárman szeretjük a káposztát, arra gondoltunk, hogy miért is ne csinálnánk meg?!
Egyébként szerintem nagyon finomra sikerült, már akkor tudtam ezt, míg bent sült a sütőben, mert az illata előre elárulta nekem a titkot. A sajt a tetején csak rátett egyet a dologra, mert minden finomabb, ha van rajta sajt!


Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 500 g káposzta
- 150 g vaj
- 100 g zsír
- ~1 dl tejföl
- 5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 dl tej
- só
- bors

Elkészítés:
A káposztát megpároljuk, ezalatt a cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. A megszitált liszthez hozzáadjuk a sót, ízlés szerint borsot, a párolt káposztát a szoba-hőmérsékletű vajat és zsírt (a zsírt lehet vajjal helyettesíteni, csak emiatt sokkal lágyabb lesz a tészta), majd az élesztőt is. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a lisztezett pulton kinyújtjuk, majd négyszer meghajtjuk, egyszer fentről felfele, egyszer lentről felfele, majd jobbról balra és végül balról jobbra. Ezután egy tiszta konyharuhával letakarjuk és negyed órát kelni hagyjuk, ha az letelt, akkor ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó hajtás után sodrófával kinyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagságúra és egy szaggatóval alakokat vágunk belőlük, ezeket a kis pogácsákat egy sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával (amibe én mindig keverek vegetát), majd rászórjuk a reszelt sajtot (vagy bármit, amit jónak látunk) és még utoljára kelesztjük 15 percig. Ha ez is letelt, a tepsit betesszük a 200°C-ra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütjük a pogikat. 


Ha elkészítettétek, akkor mindenképpen írjátok meg kommentben!
Ti milyen pogácsát szerettek leginkább?

Ölel, Brigi♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...