2018. január 16., kedd

RECEPT | Sajttortát mindenkinek



Sziasztok!

Elég régen volt már receptes bejegyzés és egyébként nem is tudom, hogy miért pedig nagyon szeretünk sütni és szinte minden vasárnap van friss és mindig más és más. Most éppen ez került a kistányérokba hétvégén.
Mikor kiskoromban hallottam a sajttortáról, de még nem ettem, nem tudtam elképzelni, hogy milyen lehet. Mindig a rendes trapista sajtra gondoltam, hogy biztos abból lehet, de az meg nem furcsa és sós? Aztán mire odajutottam, hogy egyek és készítsek, rájöttem (szerencsére), hogy semmiféle trapista sajt nem kerül bele, viszont annál több mascarpone igen. Többször készítettem már Anyukámmal, de szinte mindig hasonló lett a végeredmény. A legutóbb a hétvégén készítettünk egyet, ami még mindig nem sikerült a legtökéletesebben, valamikor nem áll össze az alja, valamikor pedig nem szilárdul meg a közepe (mint most picit). A citromhéj benne a kedvencem, őszintén én imádom a citromot, a papámtól örököltem, hogy egybe megesszük, ha valami innivalóban látunk szabályosan kihalásszuk és esszük. Citromfagyiról már nem is beszélve. A héja nagyon jól passzol a mascarpone-hoz, bár pont ma mondták a híradóban, hogy külföldről érkeznek a citrusfélék és vegyszerezik őket és a héjuk még úgy is veszélyes ha megmossuk, mondjuk nem tudom, hogy melyik a rosszabb, ha elcsapom vele a hasam vagy ha nincs benne. No de picit sok volt a citromból.. térjünk vissza a lényegre. A zabkeksz is sokkal jobb az alján, mint a háztartási keksz, szóval megéri picit többet szánni rá. És most tényleg vajjal csináltuk, finom lett tényleg! ☺
Egyébként azt mondják, hogy nagyon könnyű sajttortát csinálni, de szerintem van ennél könnyebb sütemény is, nem is egy, de azért nem egy dobostorta az is biztos. :)



Hozzávalók:
500 g mascarpone
280 g zabkeksz 
150 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
120 dg vaj
3 tojás
2 csapott ek. liszt
250 g tejföl (12%-osat használtam)
reszelt citrom héj

Először is a Győri édes mini zabfalat-os kekszét használtam, s összetörtem a zacskóban (pontosabban 2-ből) egy klopfolóval, majd egy üvegedénybe öntöttem és elkevertem vele az olvasztott vajat, egy szilikonlapátot választottam eszközül. Ezután fogtam a kapcsos kerámia tortaformánkat (másikfajtába ajánlok zsírpapírt) és beletettem a kekszes masszát, majd elnyomkodtam a forma aljába. Ezután 160°C-ra előmelegített sütőbe tettem 10 percre. Ezalatt az idő alatt összekevertem a hozzávalókat, először a mascarpone-t és a tejfölt, majd a cukrokat belekeverte már a robotgéppel. Ezután jött a liszt, majd a citromhéja. Ezek után a tojásokat kettéválasztottam, felvertem a fehérjét, a sárgáját pedig egyesével belekevertem, majd utána a fehérjét is hozzákevertem. Rátettem a kissé kihűlt kekszalapra és betettem a sütőbe 160°C-ra, de egy tepsibe vizet töltöttem, hogy gőzölögni tudjon a sütőben. Bár mondjuk nem tudom, hogy ez mennyire volt jó ötlet, mert akárhányszor így csináltam nem sült meg a közepe a sütinek, mindig hagyni kellett dermedni utána sok időt, de egyébként sütési időnek 40-45 percet ír, bár szerintem érdemes még utána bent hagyni és figyelgetni. 
Utána lekvárral vagy akár magában is finom! Nagyon szeretem ezt a sütit, sokszor ennék ilyet, de másfajtát is kipróbálnék, Nektek van rá valami különleges receptetek? 

Sok puszit és finom sütiket küldök! ♥
Brigi

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :)

    Én legjobban a sütés nélkülieket kedvelem, főleg nyáron.

    Youtube-on Laura in the kitchennek vannak szuper receptjei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óó azokat én is, van egy kedvencem, majd azt is elhozom, ha érdekel.
      Köszi a tippet! :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...