2020. április 19., vasárnap

Ajánló | FILMEK A KARANTÉNBAN IV.


Sziasztok!

El sem hiszem, hogy ez már a negyedik ilyen bejegyzésem és már több, mint négy hete vagyok itthon és töltöm a szabadidőmet filmnézéssel. Nem tudom miért, de nem nagyon volt kedvem sorozatokat nézni mostanában, így jött ez a filmes maraton ötlet. Pedig rengeteg sorozatot is be kellene fejeznem, s most lenne is rá lehetőségem, hiszen a legtöbbnek felfüggesztették a forgatását és betudnám hozni a lemaradásomat. Néha egyébként egyszerűen csak úgy félbehagyom a sorozataimat, de van hogy maratonokat nyomok le és megnézek egy rahedli részt, aztán hónapokig megint semmit. 
A héten ismét néztem egy jó pár filmet, megint csak úgy össze vissza, semmi tematika, semmi értelem vagy logika. Ami jött és megtetszett, eszembe jutott vagy csak ment a tv-ben és épp lusta voltam felkelni (igen volt ilyen is) a kanapéról és megnéztem. Általában válogatós vagyok filmek tekintetében, de nem feltétlenül szoktam visszautasítani olyasmit, amit mások ajánlanak nekem, mert tudom, hogy milyen a barátaim ízlése. De direkt nem szoktam megnézni egy-egy film trailerét, maximum csak a leírásokat olvasom el, ha tanácstalan vagyok és mindenképpen megakarok nézni valamit. Legtöbbször viszont cím és színészek mentén döntök a filmek mellett. Vannak olyanok, akiket kifejezetten szeretek és a játékuk számomra érdekes, de van, hogy csak szimpatikusak, vagy azelőtt jó filmekben láttam és kíváncsivá tettek. Az is nagyon érdekes, hogy egy színész mennyire át tud alakulni a szerepeire és akkor is eltudunk vonatkoztatni egy másik általa játszott karakterétől, ha amiatt lett híres. Persze általában ez a természetes, de sokszor azért mégis előbb jut eszünkbe egy előző szerepének a neve, mint az igazi. 


Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019)
Ted Bundy volt az első sorozatgyilkos, akit Amerikában elítéltek a tettei miatt. Rettenetes dolgokat tett, megannyi nőt ölt meg, akiket szexuálisan is bántalmazott, de összesen csak 30 nő meggyilkolását ismerte el, azokat is csak több, mint 10 évnyi tagadás után. Ugyanis a '74 és '78 között aktív gyilkost alig pár áldozat után elkapta a rendőrség. Kétszer sikeresen megszökött, egyszer egy tárgyalásról, egyszer pedig a börtönből, majd szigorítottak a felügyeletén és már nem volt többször lehetősége. Több, mint 10 éven keresztül állította mindenkinek, hogy nem ő ölte meg azokat a nőket, akik halálával összefüggésbe hozták és ezt a bíróságon is folyton próbálta bebizonyítani. Bundy joghallgató volt, így mikor megelégelte a saját ügyvédei "alkalmatlanságát", saját maga védésével próbálkozott, persze hiába. Olyan terhelő bizonyítékok voltak ellene (például foglenyomat), amiket nem tudott meghazudtolni, akármennyire is próbálta. 
A film nem a teljes valóságot mutatja, hiszen a Zac Efron által megszemélyesített Ted Bundy-nak a filmben volt egy szerelme, Elizabeth (Lily Collins), aki valójában nem létezett. Viszont a többi dolog javarészt ténylegesen megtörtént, többek között az is igaz, hogy Bundy-nak született egy lánya attól a nőtől, aki őt látogatta a börtönben és aki mindvégig hitt az ártatlanságában. Valamint a vallomások és a tárgyaláson elhangzottak is a valóságot tükrözik. Nagyon sokszor hangsúlyozzák azt, hogy Bundy milyen jóképű volt és ezért tudta elcsavarni annak a sok nőnek a fejét, de őszintén bevallom közel sem áll Zac Efron-hoz, Bundy-nak inkább ijesztő volt a tekintete. 
Nagyon érdekes volt végignézni, hogy egy ember, aki ennyi gyilkosságot elkövetett több, mint egy évtizedig váltig állította, hogy ártatlan, lehet még ő maga is elhitte, de szerencsére a rendőrök és nyomozók okosabbak voltak nála. Persze nem akkor, mikor hagyták megszökni, mert a szökése alatt is több nőt ölt meg, többek között azokat is, akik miatt végleg eltudták ítélni Floridában.


Az ötödik elem (1997)
Ez volt az a film, amit azért néztem végig, mert lusta voltam felkelni a kanapéról. Elkapcsolni sem volt kedvem, mert éppen nem ment semmi más érdekes a tv-ben és igazából ez egy kultfilm, amit előbb vagy utóbb meg kell néznie az embernek, ha filmrajongó. A Luc Beson által rendezett film lényegében arról szól, hogy az ötödik évezredben a bolygók együttállásakor valami rettenetes fog történni, ezért figyelmeztetik az emberiséget, hogy tudják megállítani a vészt. Az öt elemből álló fegyvert egyszerre kell aktiválni, csak akkor lesz hatásos. Az alapvető négy elem (tűz, víz, föld, levegő) mellett egy nagyobb érvényű elem is szükséges, ezért létrehozzák a Milla Jovovich által megformált LeeLoo-t. Bruce Willis csak véletlenül botlik bele a lányba, akin minden áron akar segíteni, de innen kezdődnek a bonyodalmak.
El kell mondjam, hogy ez a film akkora csalódás volt nekem, amilyen nagy hírneve van és tényleg kultfilm, ahhoz képest egy rettenet.  


Pizzarománc (2018)
Mindig is szerettem Emma Robertset és Hayden Christensent és így együtt is üdítő volt őket látni. Ez a film nagyon aranyos, egy kellemes kis vígjáték, amit mindenkinek ajánlok, aki kicsit kiszeretne kapcsolni. Két fiatalról szól, akik Kanada Kis-Itália részén együtt, egymás mellett nőttek fel. A gyerekek szüleinek volt egy pizzázója, amit együtt vezettek, mindaddig, míg egy verseny ketté nem szakította az erős kapcsot. A két fiatal is eltávolodott egymástól, de huszonéves korukban újra összehozta őket a sors, és a két vetélkedő apjukat próbálják rávenni arra, hogy mondják el, min vesztek össze. Az étel és a szerelem a főszerep, de nem csak a két főszereplő között. ;)
Kellemes kis limonádé film, amin nem lehet csalódni, mert alapjáraton nincsenek felé elvárásai az embernek. 


Vissza hozzád (2014)
Azt hiszem egyik héten sem maradhat el a sírós filmek kategóriája. Valamiért néhány mozzanata a filmnek túl érzékenyen érintett, de ettől függetlenül sem annyira vidám történet ez, mint amennyire azt gondoltam. A sztori két szálon fut, egy kisvárosi szerelmespárról, akik 20 év után újra találkoznak. Az egyik a fiatalkorukat és a megismerkedésüket mutatja, a másik pedig azt, amikor annyi idő után újra találkoznak. Megtudjuk, hogy Dawson-nak az apja a helyi gengszterfőnök, akitől elmenekül otthonról egy bácsihoz, aki vonakodva, de befogadja. Amanda közben próbálja meghódítani a fiút, aki nem szeretné bajba sodorni őt, viszont az érzelmeiknek nem tudnak ellentmondani. A jelenben játszódó jelenetekből megtudjuk, hogy a két szerelmes jó ideje nem találkozott és nem is beszélt egymással, de hogy miért az csak jóval később derül ki. 
A film egy romantikus dráma, de eszembe se jutott, mikor leültem megnézni, hogy ennyire sírni fogok rajta. 


Tőrbe ejtve (2019)
Már nagyon vártam, hogy ez a film felkerüljön az internetre, mert már a moziban is megszerettem volna nézni, csak nem volt rá lehetőségem. Ennek a filmnek is parádés a szereposztása, szerepel benne Daniel Craig Chris Evans, Jamie Lee Curtis és Kathrine Langford, valamint a főszereplőt alakító Ana de Armas-t is láthattuk már több alkotásban. Imádom a krimiket, így ennek a filmnek is úgy álltam neki, hogy nem fogok csalódni. Az alaptörténet az, hogy van egy idős bácsi akit a születésnapi bulija utáni reggelen holtan találnak a dolgozószobájában, öngyilkosságra utaló jelekkel. A rendőrség nem is gyanakszik gyilkosságra, de a temetés után mégsem zárják le a nyomozást, épp ellenkezőleg, megjelenik egy magánnyomozó Benoit Blanc (Daniel Craig) akit egy titokzatos idegen bérelt fel, hogy járjon utána a történteknek. A gyanúsítottak között az összes családtag, a bejárónő és a bácsi ápolónője is szerepel. A magánnyomozó igyekszik betölteni a "fánk közepén lévő lyukat". 
Izgalmas és meglepő volt egyébként a film vége, érdemes megnézni!


+Selling Sunset (2019)
Nagyon vicces, mert Dancsó Peti egyik videójában találtam rá erre, a Netflixen futó valóságshowra, amit Peti igencsak rossz véleménnyel illetett. Leginkább a Feleségek luxuskivitelben című műsorhoz tudnám hasonlítani, (aminek holnap kezdődik a 3.évada a Viasat3-mon és nagyon várom) csak nem feleségekről, hanem Los Angelesben élő ingatlanügynökökről szól. Ezek az ingatlanosok nagyon dekoratív újgazdag hölgyek, akiknek fontos a hivatás és mindent megtesznek, hogy eladjanak egy ingatlant. Egyébként ugyan úgy megy az ármánykodás és a kibeszélés, ahogy az a nők között szokott és szinte kihagyhatatlan, de mégsem tűnik olyan otrombának. Nekem leginkább a lélegzetelállítóan szép (és drága) házak és lakások tetszenek benne, leginkább azért kezdtem el nézni és már várom a második évadot, ami elvileg nyáron jön ki a Netflixre. Érdekes érzés látni, hogy például a pár hete elvitt rekord nagyságú ötös lottó nyeremény ott kb, fabatkát sem érne, ha vennénk egy ingatlant. 


Ti ezek közül ismeritek valamelyiket?
Mit néztetek a héten?

Ölel, Brigi♥

4 megjegyzés:

  1. Az Ötödik Elem tinikorom egyik kultfilmje volt, számomra szentimentális értékkel bír, azért szeretem annyira.
    A #BlackAF-et kezdtük el a Netflixen pár napja és nagyon tetszik. Vicces, szórakoztató de közben komoly mondanivalója is van az afro-amerikai kultúrával kapcsolatban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na erre a #BlackAF-re kíváncsi vagyok, majd belelesek. :)

      Törlés
  2. A felsoroltak közül én a Tőrbe ejtvét szeretem a legjobban. Ritka az ilyen jól sikerült, lebilincselő krimi manapság, Daniel Craig pedig még mindig hihetetlenül szexi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó lett! Remélem a második része is hasonlóan jó lesz! És igen! Várom már a James Bond filmet is, amit a vírus miatt eltoltak :/

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...